Humanitarna akcija „Stop raku grlića materice“ u TK od 22. do 28. januara

 In Aktivnosti udruženja

U okviru obilježavanja Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice, u Tuzlanskom kantonu također su planirane brojne aktivnosti od 22. do 28. januara, najavljeno je na press konferenciji Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. Doktori će u svih 13 opština organizovati edukacije pacijenata i studenata, na terenu će obavljati preglede i uzimati briseve u cilju ranog otkrivanja oboljenja.

U humanitarnoj akciji „Stop raku grlića materice“ sudjeluju još Udruženje ginekologa i perinatologa TK, Udruženje ljekara porodične medicine, Zavod za javno zdravstvo, Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, Udruženje studenata medicine u BiH “BoHeMSA” i druga udruženja. Također su se pridružili ginekolozi Brčko Distrikta, Zeničko-Dobojskog i Unsko-Sanskog kantona, kao i Posavske županije.

Rak grlića materice drugi je najčešći rak kod žena u svijetu nakon raka dojke i treći uzrok smrtnosti oboljelih od raka, kazuju statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Najgori ishodi se mogu spriječiti ranim otkrivanjem oboljenja zahvaljujući kolposkopiji, biopsiji i PAPA testovima koji su u Tuzlanskom kantonu besplatni, rečeno je na press konferenciji Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

U okviru obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice od 22. do 28. januara, pažnja će biti posvećena prevenciji. Osim edukacije studenata i pacijenata u domovima zdravlja planirani su i pregledi. Centralna aktivnost biće održana 25.januara, kada će u Klisi i Đulićima, na području opštine Zvornik ljekari izvršiti preglede i uzeti briseve, rekla je prof.dr.med.sci. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Planirane su i radionice sa majkama djece sa posebnim potrebama u Udruženju „Koraci nade“. Štandovi sa promotivnim materijalom, odnosno informacijama o oboljenju biće postavljeni u svim opštinama TK na frekventnim mjestima od 12 do 14 sati. Kao najznačajnije faktore rizika obolijevanja od raka grlića materice ljekari navode: rano stupanje u spolne odnose, nekorištenje zaštite i čestu promjenu partnera ili odnose sa muškarcem koji ima veliki broj partnerki. Kažu da jedino redovna posjeta ginekologu obezbjeđuje ranu dijagnostiku i blagovremeno liječenje. Kraj Humanitarne akcije „Stop raku grlića materice“ biće obilježen koncertom u Bingo City Centru Tuzla 27. januara.

(rtvtk.ba)

Kontaktirajte nas:

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search